-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření0 min
-
Porce8
-
Celkový čas20 min
Tatarský biftek neboli tatarák je směs syrového masa s kořením a dalšími ingrediencemi. Dá se připravit lososový, pštrosí, ale ten nejznámější je hovězí tatarák.
Luxusní tatarák z hovězího masa je především o kvalitě masa a zpracování surovin. Je nutné, aby maso bylo co nejčerstvější, jelikož se konzumuje v syrovém stavu. Ideální částí na tatarák je hovězí svíčková, připravuje se však i z falešné svíčkové, roštěnce nebo zadního hovězího masa. V Čechách je zvykem tataráček podávat k topinkám s česnekem, ale můžete se setkat i s přílohou v podobě hranolek jako v Belgii. Správné dochucení tataráku je samozřejmě kumšt a každému poměry surovin budou vyhovovat jinak.
Suroviny na luxusní tatarák z hovězího masa:
- 600 g hovězí svíčkové
- 1 šalotka (malá cibule)
- 1 kyselá okurka
- 4 žloutky
- 1 lžíce kečupu
- 1-2 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce kaparů
- sůl & pepř
- topinky: 6-8 krajíců chleba, 4 stroužky česneku, olej
Postup přípravy luxusního tataráku z hovězího masa:
- Nejprve je potřeba si zpracovat maso, důkladně jej opláchněte a osušte. Maso se tradičně škrábe špičkou ostrého nože, ale můžete jej i pokrájet a poté nasekat na prkýnku pro rustikálnější podobu nebo jej namlít v mlýnku na maso.
- Cibuli si oloupejte a nasekejte najemno, stejně nasekejte okurku a kapary. Veškeré ingredience kromě žloutků smíchejte s masem a dobře promíchejte. Nakonec maso dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem podle chuti. Solí si jej může dochutit strávník sám při podávání.
- Tatarák dejte do lednice vychladit a mezitím si připravte topinky. Klasicky si na pánvi rozpalte olej a topinky dokřupava opékejte z obou stran. Hotové topinky potřete stroužkem česneku.
- Tatarák rozdělte na porce a do masa udělejte doprostřed jamku, do kterého dejte žloutek.
- Nakonec ještě můžete doplnit trochou nasekané petrželky.
TIP: Někdo do tataráku přidává i nakládanou feferonku pro pálivost.
Kupovaný polotovar? Jak dochutit tatarák z Lidlu a Penny?
Pokud vůbec uvažujete nad kupovaným polotovarem k přípravě tataráku, tak už to samotné je samozřejmě špatně a v rozporu s výše uvedeným, že maso má být vždy čerstvé nehledě na to, že opravdu v tomto polotovaru konkrétně od Lidlu v minulosti byla zjištěna přítomnost bakterie Escherichia coli. Pokud si jej i přesto koupíte, tak doporučuji ochucovat maso podle poměru surovin, které jsou uvedeny výše.
Chutnal vám luxusní tatarák z hovězího masa? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Luxusní tatarák z hovězího masa
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review